Att få trycka i fötterna i ett par pjäxor, spänna på sig skidorna och dra på sig hjälpen för att sedan kunna kasta sig ut nedför pisten är en känsla som många kan se tillbaka på för att drömma sig tillbaka. Det är ofta ett drömscenario där man minns backarna som nypistade, och att första åket på dagen är helt euforiskt. Detta är en känsla som vi inte kommer att vara lika bortskämda med den kommande säsongen. Flera skidanläggningar har gått ut med och varnat att de inte kommer producera konstsnö den kommande säsongen på grund av de rådande elpriserna. Lägger vi också på klimatets påverkan på vädret är vi inne i en dålig tid för snöälskande skidåkare.
Elpriserna skidsäsongen 22/23
Det är ingen som har missat att elpriserna är extremt höga just nu. Sakkunniga experter menar till och med att vi inte har sett det värsta än. Om deras spådomar blir verklighet har vi en mycket dyster skidsäsong att se fram emot. De skidanläggningar som elpriserna till trots kommer producera konstsnö kan troligtvis gå vinnande ur detta. Svensken älskar snö och framförallt skidåkande och kommer inte missa en vecka av skidåkande. Det innebär att allt fler bokar sina skidresor utifrån snöprognosen där de konstsnö-producerande orterna blir dom stora vinnarna när utbudet minskar.
Alla skidorter har inte tagit något slutgiltigt beslut ännu och vill därför inte lova något när vi pratar med dom. Problemet är på riktigt och flera av de största skidanläggningarna kommer göra allt de kan för att säkerställa snötillgången. Mindre skidanläggningar är helt beroende av natursnön i år och kommer behöva ansöka om konkurs om snön uteblir.
Det här året kan komma att bli många gånger tuffare än året då besökarna uteblev av moraliska skäl.
Hur påverkar utebliven snö resandet och semestrarna i sverige
Svensken är ett av det mest skidälskande folket. En undersökning visar att varken utebliven konstsnö eller natursnö kan få en mest skidälskande svensken att acceptera omständigheterna i Sverige. Den lösningsorienterade svensken ser istället möjligheterna att söka sig till andra länder med högre snösäkerhet. Populära resmål är Norge och Österrike som man idag ser som de mest snösäkra skidländerna i vårt relativa närområde. Detta gäller givetvis även de som normalt väljer att turista i Sverige. Danskar och tyskar som i vanliga fall föredrar de svenska fjällen kommer även dom att söka sig till andra länder. Detta kan komma att påverka turistnäringen i väldigt stor utsträckning. Det kommer med andra ord inte bara slå hårt mot skidanläggningarna utan även till alla andra närvarande aktörer. Restaurangverksamheter kommer ha svårt att gå runt, matbutiker, stugförmedlingar och hotell är bara några som detta kommer att drabba hårt.
En perfekt storm har skapat en ond spiral som måste brytas
Utebliven snö, elpriser som omöjliggör produktion av konstsnö, skenande matpriser, hotellpriser, skenande räntor och en okontrollerbar inflation har kastat Sverige och svenskarna in i en ond spiral. En snabbt roterande spiral som vi måste ta oss ur så snabbt vi kan för att inte kastas tillbaka flera årtionden. Den idag tillträdande regeringen har nu ett stort ansvar att rädda svensken från och Sverige från förnedring och nära undergång. Jag vill inte framstå som en domedagsprofet men jag vill få fler att förstå allvaret i situationen som vi befinner oss i. Hoppet är det som överger oss sist men det kommer krävas hårt arbete och stort samarbete för att vi ska lyckas. Jag hoppas på en skidsäsong i Sverige 22/23. Det ska vara möjligt och vi är med i arbetet för att förverkliga drömmen hos många.